Bedrijfscultuur en verbinding zijn dé sleutels tot succesvolle veranderingen! – verslag ontbijtsessie 4 september

Nieuws

De industrie trekt aan en bij veel organisaties is verandering daarom een constante factor. Familiebedrijven die een enorme groei doormaken, het productieproces dat geoptimaliseerd moet worden, de samenwerking met internationale vestigingen heeft aandacht nodig of nieuwe ontwikkelingen vragen om een nieuwe organisatiestructuur of andere manier van omgaan met klanten en leveranciers. Allemaal uitdagingen waar de industrieel manager anno 2014 voor staat. Veel verandertrajecten blijken niet succesvol omdat men vaak te snel voorbij gaat aan de cultuur. En die is nu juist de kritische succesfactor.. Van de Groep & Olsthoorn organiseerde voor een klein gezelschap managers en directieleden uit de Nederlandse industrie voor de tweede maal de Ontbijtsessie Verandermanagement onder begeleiding van de interim verandermanagers van Exceptional – Eline Jeurissen en Peter Anthonisse.

Eline Jeurissen, interim verandermanager: “Veel managers ervaren een verandertraject als een intensief proces van trekken en duwen en vaak met onvoldoende vaart en resultaat. Harde zaken zoals techniek, structuren, systemen en processen vinden zij wel te doen. Veel lastiger aan te pakken is de zachte kant: de stakeholders, de organisatiecultuur, de stijl van leidinggeven en ook de juiste balans tussen ‘harde’ en ‘zachte’ aspecten. Terwijl juist die zachte kant van cruciaal belang is voor het succesvol uitvoeren van een (hernieuwde) strategie. Anders gezegd, het bedenken van een nieuwe koers is één; de achilleshiel zit hem meestal in de uitvoering.”

Veranderkunde is gericht op het meekrijgen van mensen in verandertrajecten; hen zodanig faciliteren dat zij zich verbinden met de verandering en er stevig de schouders onder zetten. Het effectief omgaan met weerstand, een effectieve stijl van leidinggeven en een organisatiecultuur die de verandering ondersteunt, spelen daarbij een belangrijke rol. De deelnemers kregen daarvoor veel bouwstenen, tips en best-practices aangereikt. Zowel ‘food for thought’ als handvatten voor de dagelijkse praktijk van organisatieveranderingen. De persoonlijke casussen  van de deelnemers gaven aanleiding tot levendige en inspirerende discussies. Terugkerende thema’s waren het belang van cultuur in veranderingstrajecten – als tool of management – en de top-down benadering (walk the talk!) gecombineerd met een praktische vertaling naar de stakeholders en de dagelijkse praktijk.

Bert-Jan de Visser, Director International Search bij Van de Groep & Olsthoorn: “Een manager moet zich ervan bewust zijn dat wil je een cultuurverandering borgen in een organisatie, je continu betrokken moet blijven. Natuurlijk moet je top-down iets neerzetten, maar de belangrijkste stap is het samen met je mensen uitwerken en ze hierbij mede-eigenaar maken. Communiceer dus niet slechts de veranderingen, maar ga (continu) het gesprek aan met medewerkers.”
Wilt u meer informatie over het onderwerp? Of de mogelijkheid bespreken voor een sessie toegespitst op uw organisatie? Neem dan contact op met Kirsten Hummel (kirsten@vandegroep.nl).

Voor meer informatie over de sprekers kunt u kijken op: www.exceptional.nl. Op deze site vindt u ook e! papers over onderwerpen die te maken hebben met het succesvol realiseren van strategie-uitvoeringstrajecten. Van de Groep & Olsthoorn organiseert regelmatig inspiratie- en ontbijtsessies over verschillende onderwerpen. Onderwerpen die op de agenda staan voor 2014/2015 zijn: Internationaal Management, Supply Chain Development anno 2014 en het stroomlijnen van het operationele proces (LEAN). Voor meer informatie en mogelijke deelname kunt u deze site in de gaten houden of contact opnemen met Kirsten Hummel.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten