6 toppers in de maakindustrie

Nieuws

Bron: Quel – De kommer- en kweltijden lijken een beetje voorbij te zijn. Er wordt weer groei genoteerd en daarmee vrolijke gezichten en optimisme. Door de verbeterende binnenlandse afzetmarkt, zullen zowel de consumentenbestedingen als de bedrijfsinvesteringen aantrekken en krijgt het industriële herstel een bredere basis, aldus het kwartaalbericht van ING.
In de brede stroom positieve verhalen, springt een aantal berichten en sectoren extra naar voren. Een sprintje dat nét even meer opvalt.
1.Grote jachtenbouw
Hier steeg de order orderportefeuille aanzienlijk. Werd in 2013 nog € 2,7 miljard genoteerd, eind 2014 was dit opgelopen naar € 4 miljard. Een luxemarkt in een luxe positie.
2.Bussenproductie
Bussen een opvallende groeimarkt? Jazeker! Neem alleen al VDL Bus & Coach dat met het gas voluit gaat voor de productie en levering van maar liefst 236 bussen voor het vervoersbedrijf van Berlijn. Inmiddels staat ook een vervolgorder van 38 bussen genoteerd voor het grootste Finse personenvervoerbedrijf.
3.Vrachtautoproductie
Wat geproduceerd wordt, moet ook vervoerd worden. Dat lijkt tenminste de achtergrond voor de groei die bijvoorbeeld DAF ondervindt. Per 20 april heeft het bedrijf de dagproductie verhoogd van 140 naar 156 vrachtauto’s. Drie weken geleden werd daar nog een schepje bovenop gedaan. Het bedrijf produceert nu 174 bussen per dag.
4.Machinebouw
Voor productie zijn machines nodig. En dus doet een oplevende markt de zon weer stralen in de machinebouw. Een sprekend voorbeeld is de order voor ten minste 15 EUV-machines voor ASML, waarvan de eerste levering gepland staat voor eind 2015.
5.Medische technologie (MKB)
Gezonde groei is ook zichtbaar in de medische technologiesector. BD Kiestra Drachten is wereldwijd leidend in automatisering van medische laboratoria. Het bedrijf heeft de afgelopen 3 jaar een forse groei doorgemaakt en verwacht in 2015 te zijn doorgegroeid naar ca. 350 medewerkers.
6.Kranenbouw (MKB)
In een sector als de kranenbouw kan het snel omhoog gaan. Een goed voorbeeld hiervan, geeft Kanon Loading Equipment uit Zeewolde. Deze producent van kranen en laadarmen boekt al jaren een groei van meer dan 20% gemiddeld per jaar.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten