4 maaksectoren waarin Nederland uitblinkt

Nieuws

Wat is ‘de maakindustrie’ eigenlijk? 4 deelsectoren die laten zien waar Nederlandse maakbedrijven goed in zijn.

De maakindustrie is terug van nooit weggeweest, zo schreef Management Team recentelijk. In Nederland worden de meest uiteenlopende producten gemaakt, van achtbanen tot flitspalen, maar vier deelsectoren springen er bovenuit in MT‘s Maakindustrie-100, omdat er meerdere bedrijven met succes in actief zijn. Hierin is Nederland  in ieder geval groot:

WE ZIJN GROOT IN OFFSSHORE…

Huisman (foto), de nummer 1 van de Maakindustrie-100, is producent van grote kranen en pijplegsystemen, maar ook van boorapparatuur. Het zit dus in offshore en wordt in de lijst vergezeld door concullega’s Frames (nr. 3), SIF Group (nr. 10), Orga (nr. 43), Sas Offshore (nr. 44), Heerema (nr. 73) en Mercon (nr. 85). Grote kans trouwens dat Huisman volgend jaar niet meer op nummer 1 staat: het bedrijf zit met een jaaromzet van 491 miljoen euro tegen de bovengrens (500 mln) van de Maakindustrie-100 aan.

…GOED IN AGRARISCHE MACHINES…

We zijn een boerenvolkje, zo blijkt maar weer. Lely Industries, maker van de bijna wereldberoemde melkrobot Astronaut, viel dit jaar uit de Maakindustrie-100, maar in de lijst is de agrarische maaksector desondanks goed vertegenwoordig. Op nummer 8 vinden we MPS, dat slachtlijnen produceert. Verder in de lijst, en hoog ook: Vencomatic (nr. 11), Zuidberg (nr. 13), Van Aarsen (nr. 14), Ploeger Oxbo (nr. 17), Ottevanger (nr. 20), Trioliet (nr. 32) en Vostermans (nr. 36).

…STERK IN STAAL…

De flauwe grappen over sterke staaltjes mogen uit de kast, want meerdere Nederlandse maakbedrijven zijn groot in staal. Dit zijn ze: Andus Group (nr. 26), Roto (nr. 65), Syndus (nr. 69), KS Profiel (nr. 77), Voortman Steel (nr. 86), Nedstaal (nr. 95) en Hollandia (nr. 96). Ook in het innoveren van de staalindustrie zijn Nederlanders goed. Niet voor niets werd staalbewerker247Tailorsteel vorig jaar door MT uitgeroepen tot een van de Gamechangers van 2013.

EN VERPAKKEN ALS DE BESTE

Welke verpakking je ook nodig hebt: in Nederland bestaat een bedrijf dat het maakt. Oerlemans (nr. 29) verpakt alles van komkommers tot potgrond, HSV (nr. 37) maakt stootkussens voor televisiedozen, Kivo (nr. 58) zit in kledinghoezen en broodzakken, Solidpack (nr. 61) maakt karton van gras, Hordijk (nr. 70) verpakt alles wat je in de supermarkt vindt en Synbra (nr. 78) zit in kunststof verpakkingen.

MEER OVER DE MAAKINDUSTRIE?

Bron: Management Team

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten