Van toptalent naar topmanager

Nieuws
  • Martijn Kouwenhoven, Directiesecretaris bij BigBrother

Door de focus op senior management- en directieposities binnen de industrie en techniek werkt Van de Groep & Olsthoorn vooral met ervaren kandidaten. Dit betekent echter niet dat opdrachtgevers geen behoefte hebben aan jong talent. Bedrijven zoeken regelmatig vers bloed. Talentvolle medewerkers met frisse ideeën die hun bedrijf een spiegel voorhouden of soms zelfs wakker schudden. Tegelijkertijd biedt dit de ideale gelegenheid om jonge professionals klaar te stomen als toekomstige topmanagers. Om opdrachtgevers en gemotiveerde high potentials tegemoet te komen, ontwikkelde Van de Groep & Olsthoorn het Future Excellence programma. Een platform waar veelbelovende jongeren kunnen uitgroeien tot de CxO van de toekomst. Martijn Kouwenhoven (26 jaar) is zo’n talent. En hij steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Als Directiesecretaris bij BigBrother, een organisatie die zich richt op innovatieve beveiligingsoplossingen, timmert hij al flink aan de weg.

Horizon verbreden

Rustig afwachten zit niet in Martijns aard. “Ik heb tot op heden geen traditionele opleidingsroute gevolgd. School had zeker in het begin niet mijn volle aandacht. Met vrienden struinen op de bouwterreinen rond ons huis was veel interessanter. Na een vmbo-advies op de basisschool was de keuze voor de bouw snel gemaakt. Tijdens de stages voor mijn opleiding elektrotechniek merkte ik vrij vlot dat alleen elektriciteit en installaties aanleggen me niet aansprak. Een HBO-vervolgstudie Integrated Building & Engineering sloot beter aan. Zeker door de combinatie van bouwkunde, constructies en installatietechniek. Deze studie was projectmatig opgezet, waardoor ik steeds in verschillende rollen aan projecten deelnam. Zo kon ik mijn horizon verbreden.”

“Door de klantwens regelmatig te overtreffen, creëer je een wow-effect. Volgens mij is dat een belangrijke voorwaarde om als bedrijf duurzaam concurrentievoordeel te kunnen behalen, en dus op de lange termijn te kunnen overleven.”

Wow-effect

De rode draad in deze studie was het Bouw Informatie Model of BIM. Binnen dit driedimensionaal informatiemodel kunnen alle disciplines in de bouwsector integraal samenwerken. Dit vergroot de efficiency en vermindert faalkosten. Op dat moment was deze relatief nieuwe methodiek sterk in opkomst. Naast zijn studie ging Martijn aan de slag bij NPQ, een leverancier van BIM software. “Eerst als stagiair voor een onderzoek gericht op BIM. Maar al snel mocht ik daar komen werken als Junior Consultant waarbij ik een verbindingsrol had tussen de programmeurs en klanten. Mijn taak was om de eisen en wensen van klanten te vertalen naar concrete oplossingen. Verder gaf ik trainingen en seminars, en leerde ik op beurzen de software-oplossingen te verkopen. Het belangrijkste dat ik toen geleerd heb is om niet vanuit de techniek of een product te denken, maar vanuit de klantwens. ‘Wat heeft hij of zij nodig?’ staat centraal. Door de klantwens regelmatig te overtreffen, creëer je een wow-effect. Volgens mij is dat een belangrijke voorwaarde om als bedrijf duurzaam concurrentievoordeel te kunnen behalen, en dus op de lange termijn te kunnen overleven.”

Nyenrode

Na een paar jaar was de organisatie bij NPQ op het gebied van BIM goed ingericht en werd het vooral ‘business as usual’. Voor Martijn het moment om verder te kijken. Door zijn ruime kennis van BIM kon hij starten bij Grontmij. “Omdat deze werkwijze daar nog in de kinderschoenen stond, hielp ik bij de inrichting van de processen rondom BIM. Het was een uitdaging om collega’s in de operatie mee te krijgen en te overtuigen van de voordelen.” Ook wat betreft opleidingen stond Martijn niet stil. Hij startte een parttime Master-opleiding op Nyenrode, die hij geheel zelf financierde. Om het effect van de Master Bedrijfskunde te vergroten, wilde hij binnen Grontmij graag meer bedrijfskundige en managementervaring opdoen. Dit paste echter niet binnen het BIM-werkveld. Mede daarom reageerde zijn toenmalige manager niet positief op zijn verzoek. Dat was voor Martijn totaal geen belemmering. Hij trok de stoute schoenen aan en legde zijn vraag direct neer bij de directie. En met succes.

Professionalisering

“De directeur waardeerde mijn initiatief en zag mijn potentie. Hij betrok me bij een bedrijfsbreed programma om de organisatie te professionaliseren. In een team met een controller en een programmamanager analyseerden we activiteiten en afdelingen, stelden verbeteringen voor en voerden die uit. Een goed voorbeeld is de verkoop van een afdeling waarvan de winstgevendheid terug begon te lopen. We bouwden de financiële case en ontwikkelden toekomstscenario’s. We stonden voor de keuze flink te investeren in een afdeling die niet meer tot de ‘core business’ behoorde of een partij te vinden die bereid was de afdeling over te nemen en te investeren. Ik was betrokken bij het gehele verkoopproces, wat een ontzettend waardevolle ervaring is geweest. Ik kon hierin meerdere facetten van mijn studie volledig in de praktijk brengen.” In dit project rapporteerde Martijn direct aan de directie. “Zij stellen hoge eisen en willen snel de feiten zien om efficiënt te kunnen beslissen. Toch komt er naast de bedrijfskundige en financiële aspecten meer bij kijken. Aan het menselijke aspect wordt wel eens voorbij gegaan. Door beslissingen uit te drukken in euro’s, aantallen werknemers en FTE’s ligt depersonalisatie op de loer. Daar moet je voor waken en heel zorgvuldig mee omgaan.”

Future Excellence

De professionalisering bij Grontmij was een tijdelijk project. Door de stormachtige persoonlijke ontwikkeling die Martijn binnen dit project doormaakte, was terugkeer naar zijn oude afdeling voor hem geen optie. Tijdens de oriëntatie voor een nieuwe carrièrestap viel zijn oog op het Future Excellence programma van Van de Groep & Olsthoorn. “Zij zochten naar de CxO van de toekomst. Een insteek die me erg aanspreekt. Ik heb gemerkt dat veel bedrijven mij willen inhuren voor iets dat ik al kan. Ik wil echter een langetermijnperspectief en juist blijven leren en groeien. Daarom zoek ik een bedrijf dat rekening houdt met mijn toekomst. En dat is exact het uitgangspunt van Future Excellence.”

BigBrother

Bij de kennismaking met Senior Consultant Bauke Wolters, die bij Van de Groep & Olsthoorn verantwoordelijk is voor Future Excellence, was er meteen een klik. “Het was snel duidelijk dat onze ideeën over de route naar het topmanagement voor de toekomst overeen kwamen. Hoewel ik voor het gesprek geen specifieke vacature voor ogen had, bleek dat Bauke me wilde voorstellen als Directiesecretaris bij BigBrother.” Een rol die Martijn zeker zag zitten omdat deze innovatieve leverancier van beveiligingsoplossingen voor de tankstation- en retailbranche in een transitiefase zit. De focus van de organisatie ligt niet meer alleen op het leveren van producten op het gebied van totaalbeveiliging. BigBrother wil de petrol- en retailbranche helpen de klantervaring te verbeteren en de omzet van de klant te verhogen. “Het is een goed lopend bedrijf dat wil versnellen. Daarvoor is het zaak om de focus te verleggen van producten naar het leveren van totaaloplossingen die klanten echt nodig hebben. Een voorbeeld is het nieuwe Watch-it platform voor de ontsluiting van remote dienstverlening via één platform. De klant kan via dit platform ondersteund worden met sluitingsbegeleiding op afstand door de meldkamer mee te laten kijken. En krijgt meldingen op zijn smartphone als er een risicovol event plaatsvindt dat zijn aandacht vereist. Waar het vroeger ging om de hoeveelheid pixels van een camerabeeld, gaat het nu om de impact die onze diensten leveren. Ik ondersteun de directie in dat business development-proces en heb hierin een coördinerende rol.”

“Het Future Excellence programma biedt me de uitgelezen kans om veel praktijkervaring op te doen. Ik krijg een kijkje in de keuken bij managers en ervaar de uitdagingen en de manier waarop die aan te pakken zijn.”

Inspiratie opdoen

Hoewel Martijn heel goed op zijn plek zit, kijkt hij toch vooruit. “Ik wil uitgroeien tot een goede directeur van een bedrijf. Of dat mijn eigen bedrijf wordt, weet ik nog niet. Om dat doel te bereiken, wil ik me de komende jaren zo breed mogelijk blijven ontwikkelen. Het Future Excellence programma biedt me de uitgelezen kans om veel praktijkervaring op te doen. Ik krijg een kijkje in de keuken bij managers en ervaar de uitdagingen en de manier waarop die aan te pakken zijn.” Een ander groot voordeel van Future Excellence is volgens hem het contact met leeftijdgenoten die zijn ambities en gedrevenheid delen. “Tijdens mijn Master-opleiding werk ik natuurlijk nauw samen met medestudenten. Toch deel ik ook daarbuiten graag kennis en ervaringen. Op dat vlak speelt Van de Groep & Olsthoorn een ondersteunende rol. Zij denken concreet mee met talenten zoals ik. Hun kennis-sessies en bedrijfsbezoeken zijn daarbij een belangrijke inspiratiebron. En die inspiratie neem ik mee op mijn eigen weg van toptalent naar topmanager.”
[pl_button type=”ol-black” link=”/vacatures/future-excellence/” target=”blank” size=”large”]Meer over Future Excellence [/pl_button]

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten