Maintenance managen op hoog niveau

Interview met Gertjan van de Groep voor de NVDO jubileumuitgave, tekst door Michiel Mastenbroek
Nieuws

De manager maakt het verschil, die maakt keuzes voor een optimale balans tussen kosten en prestaties, ervaart men bij Van de Groep & Olsthoorn Executive Search.

Steeds meer kapitaalintensieve bedrijven in de industrie, techniek en logistiek zien onderhoud en installatiebeheer als een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. Niet alleen om processen goed en veilig te kunnen uitvoeren maar ook om een belangrijk concurrentievoordeel mee te behalen. Maar de manager maakt hierin uiteindelijk het verschil. Gertjan van de Groep, directeur en eigenaar van executive serach bureau van de Groep & Olsthoorn, vertelt.

Technieken en methodieken zijn belangrijk, vindt Gertjan van de Groep, maar het gaat uiteindelijk om de juiste manager op de juiste positie. “Van de Groep & Olsthoorn bemiddelt al sinds 1979 topmensen op staf-, management- en directieniveau in de industrie, techniek en logistiek. Zowel op vaste als op interim basis plaatsen we talentvolle managers en excellente directiefunctionarissen in de wereld van techniek, productie, onderhoud, installatiebeheer en asset management. Denk bijvoorbeeld aan maintenance managementposities of een manager techniek. Onze expertise en ons netwerk worden ingezet voor senior posities bij productiefabrieken, vervoersbedrijven, grote food productieorganisaties, industrial maintenance, de olie- en gasindustrie, tot aan maintenance organisaties van ziekenhuizen. Steeds gaat het om mensen die op hoog niveau verantwoordelijk zijn voor onderhoud en technisch beheer. Deze functies worden steeds belangrijker, omdat de technieken en methoden in onderhoud ook steeds geavanceerder worden. Onze topmanagers werken met slimme monitoring en predictive maintenance in plaats van onderhoud op basis van calamiteiten.’’

“Voor de grote industriële onderhoudsbedrijven vormt instandhouding en onderhoud de basis van hun bestaan. Het biedt terugkerende business op, met garantie op continuïteit en concurrentievoordeel op lange termijn. Maintenance was in het verleden een kostenpost en vaak niet goed geïntegreerd in de organisatie. Nu zien wij bij Van de Groep & Olsthoorn vaak dat maintenance en asset management integraal deel uitmaken van de bedrijfsvoering. Als manager techniek heb je een belangrijke bedrage aan het ‘lean en mean’ maken van de organisatie. Daarom wordt het niveau dat gevraagd wordt van het personeel in onderhoudsmanagement ook steeds hoger, met name van hbo+ en academisch niveau. Eén van onze specialismen, is dat we vaak eerst op interim-basis een goede analyse van de huidige situatie maken, met een senior manager uit ons vaste netwerk. Vervolgens zoeken we de juiste persoon voor de langere termijn, passend bij de cultuur en vraag van het bedrijf. Ik ben trots dat we met ons bureau al zo lang een bijdrage leveren aan het hoge niveau van maintenance in Nederland!”

Gertjan van de Groep, 43 jaar, begon in 1997 als consultant bij Van de Groep & Olsthoorn, het bedrijf dat zijn vader Wim in 1979 oprichtte en is inmiddels directeur / eigenaar: “Ik ben zelf al lang lid van het NVDO, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de onderhoudswereld, en daar waar mogelijk het netwerk te benutten.”

 

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten