Hoe de haas wint van de schildpad in de kandidatenrace

Blog van Dominique Hommes over het belang van snelheid in een kandidatenmarkt

Laten we een wedstrijd houden, zei de schildpad tegen de haas. Ik wed dat ik jou bij kan houden. De haas, altijd wel in voor een uitdaging, deed wel mee. Tegengehouden door enige scepsis, maar gemotiveerd door nieuwsgierigheid. De wedstrijd ging van start, in eerste instantie begon de schildpad goed, maar de haas liep al snel ver vooruit. Op een gegeven moment bedacht de haas dat hij wel even rustig aan kon doen, hij kon wel even rustig wachten, die schildpad die komt voorlopig niet. En hij wachtte en wachtte en wachtte, maar wat was dat? Een andere haas kwam voorbij. Vol enthousiasme vroeg deze: zullen we racen? De haas, inmiddels wel klaar met wachten, stemde in en ging er met zijn medehaas vrolijk vandoor.

“De hazenkandidaten staan in de startblokken, te springen om zich te bewijzen bij hun mogelijk nieuwe werkgever.”

Dit is misschien niet het verhaal zoals u dat kent, maar het komt als metafoor wel dichter bij de dynamiek die wij in de wereld van recruitment zien. De haas is in dit geval de kandidaat, de haas beslist snel en wil door. Veel werkgevers zijn helaas nog te vaak de schildpad en te vaak ligt het aan het gebrek aan snelheid en doorpakken waardoor zeer geschikte kandidaten toch nog afspringen en een ander bedrijf ermee vandoor gaat…

En het begint vaak zo goed, iedereen wil snel die perfect passende kandidaat vinden, het team versterken en dóór met de mooie plannen. Na een uitgebreide intake wordt het profiel geschreven en de vacature uitgezet, kandidaten worden benaderd en geënthousiasmeerd en dan gebeurt het. De hazenkandidaten staan in de startblokken, te springen om zich te bewijzen bij hun mogelijk nieuwe werkgever.

“Maak de twijfel altijd bespreekbaar met de kandidaat. Zo blijft het proces doorlopen en kan de twijfel mogelijk worden weggenomen.”

Maar, ondanks alle voorbereidingen en afspraken aan de start van het proces, zien we toch dat in sommige gevallen in de laatste fase de opdrachtgever moeite heeft om knopen door te hakken. Hierdoor worden beslissingen uitgesteld en komt de schildpad in de organisatie naar boven. En dit begrijpen we natuurlijk. Het zijn grote belangrijke beslissingen, die wil je niet over één nacht ijs nemen. Wij adviseren altijd: “bij twijfel, niet inhalen”. Is er een grote twijfel waar jullie niet uitkomen, dan is het waarschijnlijk beter om niet door te gaan met het proces. Maar, maak het altijd bespreekbaar met de kandidaat. Zo blijft het proces doorlopen en kan de twijfel mogelijk worden weggenomen. Wanneer dat het geval is schakel dan snel door naar de volgende versnelling, anders vangt een andere organisatie de haas.

“We zitten nu eenmaal midden in een kandidatenmarkt, en kandidaten worden benaderd voor meer mooie uitdagingen.”

We zitten nu eenmaal midden in een kandidatenmarkt, en kandidaten worden benaderd voor meer mooie uitdagingen. Helaas kunnen we het ons daarom niet veroorloven om te lang te wachten. Maar van tevoren plannen kan een hoop schelen. Zorg dat de juiste personen al van tevoren zoveel mogelijk tijd vrijhouden in hun agenda, vaste momenten van tevoren inplannen waar wij vervolgens rekening mee houden bij interviews en planningen erna. Uiteraard is de praktijk weerbarstiger, maar een goede voorbereiding helpt enorm, is onze ervaring. Ons team staat klaar met advies en om u te helpen.

Het is misschien niet de meest ideale situatie voor organisaties en niet zoals u het gewend bent, maar om überhaupt in de race te blijven, zal de schildpad zo nu en dan toch wat harder moeten lopen…

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten