Ed en Rob van Dalen: ondernemende broers in de techniek

Nieuws
  • Ed van Dalen – Algemeen Directeur bij Conntech
  • Rob van Dalen – Algemeen Directeur bij Lubo Systems

Ed en Rob van Dalen komen uit een technisch nest. Hun vader, docent en bestuurder van de HTS, stimuleerde zijn zoons al vroeg om te experimenteren. Als er iets stuk was in huize Van Dalen ging in de woonkamer de wandkast met gereedschap open en werd de eettafel een werkbank. Deze hands-on aanpak van techniek staat nog steeds centraal in het werkende leven van Ed en Rob. Naast de technische inhoud zoeken beide broers als manager hun uitdagingen ook in andere aspecten. Bijvoorbeeld in het bouwen van succesvolle teams, het creëren van groei en innovatie.
“Ik heb altijd al een bredere blik op techniek gehad”, zegt Rob van Dalen. “Al bij mijn eerste baan, na mijn studie werktuigbouwkunde, merkte ik dat ik wil bijdragen aan de groei van een organisatie. Daar hoort veel meer bij dan techniek alleen. Dat betekent ook complexe processen goed organiseren en zorgen dat mensen hun talenten en kwaliteiten optimaal kunnen inzetten. Dit kan prima zonder onnodige managementlagen. Dan presteert een organisatie het best, ongeacht of zich dat uit in omzetgroei of innovatie. Die drive om te groeien, geldt ook voor mezelf. Overal waar ik werk en bij iedere stap die ik zet, wil ik iets extra’s toevoegen en me ontwikkelen.”

“Ik kom vooral tot mijn recht bij organisaties waar een drastische koerswijziging nodig is”

Drastische koerswijziging

Vooruitgang boeken staat ook centraal in de loopbaan van Ed. Hij kwam na zijn studie Robotica al snel tot de conclusie dat zakelijk geen uitdaging hem te groot is. “Ik kom vooral tot mijn recht bij organisaties waar een drastische koerswijziging nodig is. Bijvoorbeeld omdat een bedrijf bijna failliet is of nieuwe regelgeving de markt op zijn kop gooit. Ik gedij in situaties met een hoge Sense of Urgency. Dan is er geen tijd voor politiek, maar moeten de mouwen opgestroopt, daarin zijn Rob en ik hetzelfde.” Een rol als Interim Manager sluit volgens Ed goed aan op zijn eigenschappen. “Ik heb dat acht jaar gedaan en het was fantastisch werk, maar ook zeer intensief. Juist door de urgentie en intensiteit kwam het voor mij neer op negen maanden keihard werken en dan drie maanden bijkomen.”

Innovatie is onmisbaar

Dit was voor Ed aanleiding weer een vaste functie te zoeken. In dat proces kon hij rekenen op de ondersteuning van Van de Groep & Olsthoorn. “Ik kende ze al van voor mijn interimperiode. Van de Groep & Olsthoorn heeft een duidelijk focus en overal in de markt voelsprieten. Omdat mijn profiel heel veelzijdig is, vroeg dit wel wat extra’s van hun consultants. Dat voelen ze echter goed aan en ze durven op dat gebied ook kandidaten voor te dragen die niet per se voor de hand liggen. Zoals ik in dit geval. Als Algemeen Directeur bij Conntech, het voormalige Kersten Industrietechniek, zette ik mijn eerste stappen in de installatiebranche. Een sector die zeer dicht bij de bouw ligt en waarin de marges krap zijn. Kosten krijgen veel aandacht. Zeker in de retail is de (ver)bouwtijd krap, winkels moeten snel open. We leveren bijvoorbeeld de techniek van een complete winkel in acht dagen op. Dat lukt alleen door slim te plannen en zoveel mogelijk te prefabriceren. Innovatie is dan onmisbaar en daar ligt voor mij een mooie extra uitdaging.”

“Innovatie is onmisbaar en daar ligt voor mij een mooie extra uitdaging”

Slimmer en sneller werken

Als voorbeeld noemt Ed de ontwikkeling van een boorrobot. “Bij de bouw van een Primark-winkel moesten we zo’n 6.000 gaten in een plafond boren. We wilden dat snel en veilig doen. Daarom ontwikkelden we een semi-automatische boorrobot. Slimmer en sneller werken vraagt echter investeringen en we moeten ook onze klanten overtuigen van de toegevoegde waarde, zonder dat we onze kennis zo maar weggeven aan de concurrentie. Dat is een mooi en complex spel, dat ik graag speel.”

Voorop in recycling

Ook Rob vond zijn huidige functie bij Lubo Systems via Van de Groep & Olsthoorn. “Voor mijn profiel geldt eigenlijk hetzelfde als voor Ed. Toen ik de functie voor Algemeen Directeur bij Lubo voorbij zag komen, zag ik meteen allerlei raakvlakken. Helaas had Van de Groep al kandidaten voorgesteld. Ze waren echter bereid naar mijn verhaal te luisteren en durfden het aan mij alsnog voor te stellen. En met succes.” De uitdaging waar Lubo, onderdeel van de Bollegraaf Holding, voor stond en staat, past perfect bij Robs ambities. “Nederland heeft lang vooropgelopen in de recyclingmarkt en bij de verwerking van afval tot waardevolle grondstoffen. Lange tijd richtten Bollegraaf en Lubo zich op het buitenland, wat leidde tot een sterke positie in de Verenigde Staten. De ontwikkelingen in Europa gingen echter gewoon door, waardoor de concurrentie is toegenomen.”

“Ik kijk met een frisse blik naar ieders kracht en zorg dan dat die optimaal wordt benut voor het groeiproces”

Juiste mensen op de goede plek

Om de potentie in de Europese markt te benutten, wil Lubo hard groeien. “Daarvoor is een professionaliseringsslag nodig. Naast een heldere strategie en profilering moeten vooral de juiste mensen op de goede plek zitten. Het is van oorsprong een machinefabriek, waar veel mensen zijn doorgeschoven naar een managementpositie. Maar iemand die goed is in lassen of assembleren is niet per definitie ook een goede manager. Ik kijk met een frisse blik naar ieders kracht en zorg dan dat die optimaal wordt benut voor het groeiproces. Dit alles in dialoog met de betrokkenen.” Innovatie speelt eveneens een grote rol bij Lubo. “We ontwikkelen visuele technologieën en robots om de zuiverheid van de materialen die we terugwinnen te verhogen. Zo blijven we werken aan onze eigen meerwaarde.”

“Juist door de verschillen vullen we elkaar goed aan. Daarover hebben we dan ook regelmatig contact”

Management by carkit

Hoewel ze opgegroeid zijn met een gezonde dosis broederrivaliteit, zijn er heel wat overeenkomsten tussen deze broers in de techniek. Ed legt uit: “We zijn beiden goed in staat om op een hoog niveau naar techniek te kijken en snel de diepte in te gaan. Tegelijkertijd hebben we elk onze eigen krachten. Ik vind het bewonderenswaardig hoe Rob bij verschillende bedrijven pittige veranderingen en innovaties heeft doorgevoerd die door de vloer gedragen worden. Ik ben meer top-down ingesteld en misschien ook wat ongeduldiger, maar dat heeft ook weer veel te maken met de situaties waarbij doorpakken onvermijdelijk is.” Rob zegt tot slot: “Juist door die verschillen vullen we elkaar goed aan. Daarover hebben we dan ook regelmatig contact. Omdat we redelijk ver van elkaar wonen en werken, doen we dat voornamelijk in de auto, waardoor we deze gesprekken tot management by carkit hebben gedoopt. Ik ervaar dit als zeer waardevolle contacten.”


LinkedIn Ed van Dalen
LinkedIn Rob van Dalen

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten