U bent niet de enige die fouten maakt in zijn cv

Nieuws
  • Bauke Wolters

Laat ik meteen maar met de eerste inkopper beginnen: het is Curriculum Vitae en niet Vitea. Deze fout komt in ongeveer 10% van de cv’s voor. De tweede is: stagiaire. Beste cv-schrijver, als u in uw cv zichzelf een stagiaire noemt was u op dat moment een vrouw. En als u dan bij de personalia aangeeft dat u een man bent, is verwarring voorgeprogrammeerd. En dan nog een opmerking over m/v: zo’n 30% van de brieven die aan mij gericht worden beginnen met “Geachte mevrouw Wolters”. Ik heb geen enkel probleem met geslachtsverandering bij andere mensen, maar ik ben mijn hele leven al een jongetje.

Oké, ik ben misschien een nerd op dit gebied. Ik schrijf zelf echt niet 100% foutloos, maar schrijffouten springen mij direct in het oog. Ik word hierdoor enorm afgeleid. Een vervelende eigenschap, want in sommige artikelen staan zoveel fouten dat ik het niet meer op kan brengen om ze te lezen.

Ik doe dit werk nu zo’n 16 jaar en in die tijd zijn ongeveer 15.000 cv’s met een motivatiebrief direct aan mij gestuurd. Ik heb die allemaal gelezen. In bijna alle cv’s stonden wel één of meer spelfouten. Als ik geen spelfout zag, keek ik even iets nauwkeuriger, en vond ik alsnog een spelfout. Als ik dan nóg geen fout zag, keek ik naar stijlfouten en details zoals congruentie van opsommingen. Als ik dan nóg geen fout zag, nodigde ik de kandidaat altijd uit! Dit overkwam me maar enkele keren per jaar. Misschien hierdoor beïnvloed: dit waren altijd opvallend goede kandidaten!

Dus als het een troost voor u is: u bent niet de enige die fouten maakt in zijn cv. Het is wel frappant, gezien het feit dat ik in die tijd vrijwel uitsluitend functies heb bemiddeld voor kandidaten met een afgesloten hbo of academische opleiding. Er zijn felle discussies over het onderwijssysteem, reken- en spelvaardigheden, maar het levert weinig resultaat op. Net zoals de spellingcorrectie in Word en andere tekstverwerkingsprogramma’s; waar heel vroeger deze systemen zelf ook nog fouten maakten, zijn ze nu vrijwel perfect. Er op vertrouwen kan echter nog steeds niet, want bijvoorbeeld ‘hartelijk’ is een goed woord, maar ook ‘hatelijk’; de betekenis is heel anders…

“Een correct cv geeft aan dat u uw werk goed verzorgt, wat een belangrijk selectiecriterium is”

Waarom is dit belangrijk? Niet iedereen is zo’n nerd als ik (gelukkig), maar een correct cv geeft aan dat u uw werk goed verzorgt, wat natuurlijk een belangrijk selectiecriterium is. Een cv zonder fouten valt positief op, is een plezier om te lezen en geeft geen aanleiding tot misverstanden. Fouten leiden de aandacht af van de inhoud, irriteren en zorgen dat uw cv vroegtijdig terzijde wordt gelegd. Fouten als “mevrouw Bauke Wolters” zijn vermijdbaar; als u niet zeker van de zaak bent even op LinkedIn kijken of desnoods even met het secretariaat bellen.

Laat uw cv en brief altijd even liggen voordat u ze verstuurt: de volgende dag ziet u zelf vast al een paar dingen die u wilt veranderen. Laat, als het even kan, iemand ernaar kijken die kritisch is en van wanten weet. En nou we het er toch over hebben: Courier 10 en Comic Sans zijn uit… Tegenwoordig mag je best wat werken met kleuren (niet te veel) en een pasfoto móet erop. Eigen stijl is goed, maar bedenk dat u bezig bent met een verkoopproces (van uzelf): niet uw kwalificaties zijn van belang, maar de behoefte van de klant wel. Op onze site staat een voorbeeld zoals het zou kunnen.
Nu noch effe een voorbeelt van hoe het faut is, en hoe ongelovelijk iritant dat is als je dr op let (7 fouten in één zin).

O ja, als laatste: email is een beschermlaag van gesmolten glas. Uw elektronische post heet e-mail…

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten