Markt voor Interim Management in de industrie trekt aan

Nieuws

Managers kiezen voor eigen ondernemerschap in plaats van vaste aanstelling
Uit onderzoek van Van de Groep & Olsthoorn Executive Search & Interim Management onder ruim 200 interim managers in de Nederlandse industrie, blijkt dat 71% van de interim managers het aantal tijdelijke projecten bij opdrachtgevers in de industrie ziet toenemen. Ook bij de gemiddelde opdrachtduur en de interim-tarieven signaleert men een lichte stijging. Het gaat hier vooral om verandertrajecten of crisismanagement. Waarbij de interim manager tijdelijk het algemeen management versterkt. Opvallend is de trend dat de meeste interim managers het (langdurig) zelfstandig ondernemerschap weer boven een vaste aanstelling prefereren. Het lijkt erop dat de tijd van vluchtig interim management van managers ‘in between jobs’ langzaam verdwijnt en de ervaren interim manager in de industrie weer veelgevraagd is. 
Gemiddeld neemt een interim-opdracht 6 maanden of langer in beslag. Een derde deel van de interim managers is zelfs langer dan 1 jaar werkzaam voor dezelfde opdrachtgever. Het gaat daarbij vaak om een leidinggevende rol in het midden- en kleinbedrijf (max. 250 fte.) of bij een multinational (>500 fte.), waarbij in de functie de nadruk ligt op het doorvoeren van veranderingen in de organisatie. Tijdelijk management wordt het meest ingezet in de branches: Productie, Machine- en Apparatenbouw, Logistiek en Transport en Installatietechniek.
Opvallend is dat ruim 82% van de interim managers aangeeft niet in te zullen gaan op een vast dienstverband als deze aangeboden wordt. Ze geven het zelfstandig ondernemerschap gemiddeld een 8 en het merendeel van hen werkt zelfs regelmatig aan meerdere opdrachten tegelijk. Verder is opvallend dat nieuwe opdrachten in deze markt niet of nauwelijks via internet en sociale media worden gevonden. In de industrie telt met name de intensiteit van het eigen zakelijke netwerk en in grote mate ook de tussenkomst van een interim managementbureau met sporen in de branche.
Vaak speelt er een acuut probleem bij een organisatie dat op korte termijn opgelost moet worden door een competente manager. Dit moet uiteraard meer geld opleveren dan geld kosten. Gertjan van de Groep, directeur Van de Groep & Olsthoorn Executive Search: “De grootste aarzeling bij onze klanten zit hem vaak in de kosten. Men vergeet echter te kijken naar het rendement dat wordt terugverdiend. Onze ervaringen met Interim Management procedures laten zien dat de winst of besparing altijd opweegt tegen de investering. En uit dit onderzoek blijkt dat deze tendens ook weer leeft in de industrie.”
Heeft u vragen of wilt u een exemplaar van het volledige onderzoek ontvangen?
Neem dan contact op met Kirsten Hummel
0346 – 87 00 20
kirsten@vandegroep.nl
Over Van de Groep & Olsthoorn:
Van de Groep & Olsthoorn is al 35 jaar de specialist op het gebied van Executive Search en Interim Management binnen de techniek, industrie en logistiek. Opdrachtgevers zijn overwegend technisch of industrieel georiënteerde ondernemingen, waarvoor zij vacatures op vooral staf-, management- en directieniveau behandelen. Deze functies hebben een algemeen technisch of specifiek product technisch karakter of zijn marketing, bedrijfskundig of bedrijfseconomisch gericht. Vooral de persoonlijke betrokkenheid, marktkennis en technische deskundigheid van de consultants is kenmerkend voor de organisatie.
Van de Groep & Olsthoorn heeft een groot netwerk van ervaren zelfstandige interim managers van wie de prestaties uit het verleden bekend zijn. Managers die hun kennis en ervaring inzetten om de uitdagingen binnen uw organisatie op te lossen. Dat hebben ze in de afgelopen jaren bewezen in interim opdrachten op het niveau van CEO, COO, Algemeen Directeur, Vestigingsdirecteur, Inkoopdirecteur, Maintenance Manager, Engineering Director, Lean-Manager of Project Manager. En dat in zeer diverse industrieën en zowel binnen als (ver) buiten Nederland.
Voor meer informatie: www.vandegroep.nl/interim
 
Voor Interim Managers
Bent u een Interim Manager met een achtergrond in de Techniek, Industrie of Logistiek? Schrijft u zich dan nu in bij Van de Groep & Olsthoorn!  Van de Groep & Olsthoorn is constant op zoek naar Interim Managers. Wij bieden ons aan als partner en zullen u, na inschrijving, op de hoogte houden van opdrachten die aansluiten bij uw profiel. Voor meer informatie bezoek www.vandegroep.nl/inschrijveninterim
 

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten