Moet er een pasfoto op mijn CV? Driewerf JA!

Nieuws

De discussie woedt al jaren: moet ik nou een pasfoto op mijn CV hebben of niet. Het antwoord daarop is duidelijk ja. Er zijn een aantal redenen voor aan te dragen:

  • Een CV met een foto wordt sneller en eenvoudiger teruggevonden dan een CV zonder foto. “Die vent met die bril”,”die blonde” omschrijft veel eenvoudiger dan “Meneer Hatsinpoerdislag uit Tietjerksteradelermonderveen”.
  • Onthoudbaarheid: eigenlijk hetzelfde als boven, maar nu nadat je persoonlijk kennis hebt gemaakt. “O ja, dat was hem/haar”. Geen misverstand meer mogelijk.
  • Geef nou eens eerlijk toe: toen je dit stukje ging lezen werd jouw oog toch echt als eerste getrokken door het fotootje hierboven…. Ja dat ben ik. Personal branding noemen ze dit wel.
  • Onbewust “klikken” mensen met een gezicht. Probeer het maar eens uit: knik in de supermarkt eens vriendelijk lachend naar iemand, en stel in het volgende gangpad een vraag. Je hebt geheid contact.
  • Vroeger werd geëist dat sollicitatiebrieven handgeschreven, ja gekalligrafeerd waren. Een CV mocht nog net getypt worden. Maar op internet is niet een kalligrafiesite een hit, maar Youtube! En alleen al omdat het kan worden nu overal plaatjes bijgevoegd.
  • Visuele informatie wordt beter onthouden. Waarom denk je dat bedrijven een logo hebben? De naam in letters Albert Heijn herken je minder snel danAH
  • Al in de middeleeuwen werden de Bijbels en andere boeken verfraaid met mooie hoofdletters, franje en tekeningen. De informatie werd er niet anders door, maar werd wel als prettiger ervaren.

Voorwaarden voor een goede foto op je CV: herkenbaar, recent, scherp, goed belicht en zakelijk. Digitale camera’s, al dan niet op je telefoon zijn er te kust en te keur. Het is een kleine moeite om een mooie foto te maken. Let ook op de achtergrond! Maak niet 1 foto, maar meteen een stuk of 20 en zoek de beste uit op de computer. Bijsnijden op een juist formaat en je bent er. De belichting is belangrijk omdat veel CV’s niet alleen op een beeldscherm worden bekeken, maar ook worden uitgeprint op diverse kleur- en zwart/witprinters. Probeer het zelf uit. En uiteraard is het een zakelijke foto: met een groot glas bier in een zwembroek/badpak met een zonnebril is leuk voor de vakantiefoto’s op Facebook, maar niet op je CV. Hoé zakelijk is je eigen keus.
Denk ook om het formaat. Tekstverwerkingsprogramma’s creëren een enorme file als er een paar afbeeldingen in de tekst staan. Een foto van 1MB kan de tekstfile opblazen naar 2MB. Een foto met een grootte van 100-300 kB is over het algemeen voldoende. Deze foto plaats je op ongeveer pasfotoformaat naast je NAW-gegevens, rechts bovenaan je CV.
Nog meer adviezen om succesvol te solliciteren? Download dan nu ons gratis eBook Succesvol Solliciteren, met daarin artikelen over het belang van een goed cv, een succesvol Linked In profiel, een goede elevator pitch en een goed sollicitatiegesprek.

©  Bauke Wolters 2015

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten